Sunday, July 10, 2011

mee udang..sedap kn..??


Penyediaan Kuah Mee Udang.
Bahan-bahan:
1. Ubi keledek kuning kemerahan     – 2 kilo (di rebus lembut, dibuang kulit dan di lenyek).
2. Udang Sederhana besar                   – 1 kilo (dibuang kepala. Kepala udang digoreng tanpa minyak sehingga kemerahan. Rebus kepala udang kira-kira 20 minit. Sejukan rebusan dan mengisar rebusan air dan kepala udang tersebut sehingga halus. Tapis hasil pengisaran tersebut dan asingkan untuk menjadikan kuah mee udang.
3. Bahan Tumis kuah Mee Udang.
     a. Bawang Besar – 1  dihiris
      b. Bawang putih 5 ulas – dihiris halus
      c. minyak masak 4 sudu besar
      d. 80gm – 120gm cili giling atau cili kering yang dimesin (sila baca post terdahulu cara penyediaan cili kering   
          untuk  masakan – kepedasan boleh ditambah atau dikurangkan mengikut selera). 
      e. Sos tomato – 2 sudu besar dan sos cili – 2 sudu.
Masukkan minyak masak dalam periok sedang. Apabila minyak mulai panas masukkan bawang putih, bawang merah; apabila naik bau harum masukan cili giling, cili sauce dan tomato sauce. Masukkan air rebusan kepala udang yang telah kisar dan tapis kedalam periok. Masukan ubi keledek yang telah lenyek kedalam periok. Kacau rata. Kepekatan kuah terpulang pada Ubi yang telah dilenyek. Sekiranya kuah nya pekat bolehlah ditambah air. Masukkan garam secukup. Kuah ini perlu sentiasa dalam keadaan panas untuk menjamu.

....mee udang pulau pinang....

No comments:

Post a Comment